KATOLSK LITTERATUR

Något som är mycket praktiskt att ha tillgång till när man skall fördjupa sig i katolsk litteratur är en latinsk ordlista med grammatik. Där hittar Du även enkla förklaringar över språkets grammatiska uppbyggnad. Alltsammans är visserligen på engelska, men finner jag en svensk motsvarighet lovar jag att länka även till den.

En sak som kan vara lite konfunderande är författarnamnen inom den kristna mystiken. Särskilt gäller det helgonen, som nämns med förnamn och religiöst tillnamn (t.ex. St. Therese av Jesusbarnet och Det Heliga Anletet) samt ofta med en bokstavskod. Koden talar om vilken orden personen tillhör... vill bara nämna det, för att underlätta Ditt sökande efter författare i genren.

Söker Du kristen litteratur, särskilt med katolsk inriktning, är en bra start att vända sig till Katolsk Bokhandel, som ligger i Stockholm. Har de inte den bok Du söker, hjälper de Dig gärna att leta reda på den utan att det kostar Dig något extra. Hos dem finner Du även t.ex. musik, ikoner, rosenkransar, kalendrar, vykort m.m.

En annan mycket bra bokhandel är den amerikanska Barnes and Noble som utlovar att om de inte har den bok man söker, finns den helt enkelt inte. För mig har detta stämt (hittills i alla fall)... hoppas det gör det även för Dig - för framför allt böcker om kristen mystik kan vara lite svåra att få tag i här i Sverige, och Barnes and Noble är både snabba och billiga!

Har Du inget emot att köpa begagnade böcker, är Antikvariat Lyktan en guldgruva när det gäller religiös litteratur. De kan också hjälpa Dig att hitta en bok de till äventyrs inte har hemma då Du hör av Dig.

Karmel ger ut sin egen litteratur via nunneklostret i Glumslöv. De sänder Dig gärna en boklista om Du skriver till: Karmelitklostret, Fortunavägen 55, 257 30 Rydebäck.

Känner Du Dig beredd att ge Dig i kast med den kristna mystikens material i deras ursprungsform, rekommenderar jag Dig varmt att botanisera bland de medeltida texter som finns bevarade.

KATOLSK INFORMATION

Är Du nyfiken på romersk-katolska begrepp eller något annat av utpräglat katolskt natur har jag två olika hemsidor att rekommendera. Hos svenska Romersk-katolska Kyrkan finns intressanta artiklar, en katolsk chat och en mycket fin lista över de olika katolska ordnarna med adresser och i vissa fall länkar till dessa. Norske Katolske Kirke bjuder på ännu fler godbitar, bl.a. enkla förklaringar av centrala romersk-katolska begrepp och nätets bästa helgonkalender med biografier över de allra flesta personer den katolska världen anser tillhör de heligas skara.

Om det är just min kyrka Du vill veta mer om, kan det vara bra att ha tillgång till två länkar. Svenska Liberala Katolska Kyrkan representerar den mer katolskpräglade grenen medan den danska, som kallar sig Den Frie Universelle Kirke, är mer teosofiskt inriktad. Trots de språkligt olika namnen hör båda till The Liberal Catholic Church, som är verksam i över femtio länder världen runt. Liberalkatoliker över hela världen har dessutom en egen tidskrift: The Liberal Catholic. Svenska Liberala Katolska Kyrkan har också tidskriften Communio och danskarna har den lika intressanta Gnostica (som Du finner via deras kyrkas hemsida).

Själv har jag startat en mailinglista för såväl liberalkatoliker som andra med ett uppriktigt och seriöst intresse för det liberalkatolska konceptet. Vill du vara med? Ingenting är enklare - och du är varmt välkommen!


Subscribe to liberalcatholic
Powered by www.eGroups.com


Jungfru Maria har utrymme på tusentals hemsidor, men tyvärr är mycket få svenska. Ett undantag är Föreningen Maria Immaculata som bl.a. utger tidskriften Jungfru Maria samt har bokklubbar för såväl barn som vuxna. De har också viss försäljning av böcker, vykort, kalendrar, ikoner, rosenkransar och annat med anknytning till gudsmodern.

Praktiskt taget vilket helgon Du än är nyfiken på, hittar Du lätt minst en sida med information och bilder om honom eller henne. Att tipsa om länkar är därför praktiskt taget omöjligt, men jag vill åtminstone nämna en internationell förening deciderad mitt skyddshelgon: The Society of the Little Flower (Therese av Jesusbarnet).

VIRTUELLA VYKORT MED KRISTNA MOTIV

Att Internet erbjuder en oändlig mängd virtuella vykort vet Du redan. Tyvärr har många hemsidor med kristen inriktning tagit för vana att knyta sin kyrkas mission till de kort de erbjuder, vilket jag ibland kan tycka är en smula tröttsamt. Mina länkar leder därför enbart till seriösa vykortssidor med allmänt kristna teman utan predikande hakar...

De vackraste och mest traditionella finner Du hos Holy Cards. Deras utbud är stort, och Du kan välja mellan säsongsanknutna motiv, bibliska scener, helgon m.m. samt lägga till vacker musik med eller utan kristet tema.

Även Blue Mountain Arts och Christian Inspirational Postcards har ett stort urval bildteman. Här finner Du också vykort med bibelcitat, ordspråk, dikter m.m.

En personlig favorit är Fransiscan Cards... de har en underbar atmosfär på sin sida!

Vill Du sända ett s.k. bönekort, finner Du vackra sådana hos The Benedictine Sisters Prayer Cards. Gläd någon med att Du ber för honom/henne genom att sända ett sådant!

INFORMATION OM CORNISH REX

Klosterkatterna kommer från S*Nattsmygarn, som jag varmt kan rekommendera! (Där finns förresten även Norsk Skogskatt). Uppfödaren Marie-Ann Strand satsar extra hårt på rasens glada och utåtriktade personlighet, vilket gör att hennes kattungar har ett härligt temperament...

Art DeCo är rasklubben nr. 1 för Cornish Rex och Devon Rex. De informerar om rasen, lämpliga uppfödare, utställningar m.m. Chat och frågeform finns förstås också. Ett måste för den rexintresserade!

Såväl uppförare som privata rexsidor finner Du slutligen via The Cornish Rex Webring, som Du förstås också når genom att klicka på vår banner på Klosterkatternas sida.

Sist, men absolut inte minst, vill jag rekommendera min goda vän Lenas suveräna hemsida Aureus Ocicats & Cornish Rex. Där finns nämligen inte bara Sveriges läckraste prickar, utan framför allt mina katters lilla släkting Elsa som är den häftigaste Cornish Rex-tjej jag sett!

Sancta Maria, Mater Dei vill tacka för stödet från: In Association with allwall.com